Ostoskori
Postipaketti vain 3,90€. Nopea toimitus 2-3 arkipäivää, Ilmainen toimitus yli 45€ tilauksiin!

Miksi tali?

Kirjoittanut
Miksi tali?

Oma kiinnostus kosmetiikan valmistukseen sai alkunsa omavaraisfiilistelystä ja halusta tehdä asioita itse hyödyntämällä materiaaleja omasta ympäristöstä. Miten peseytyisin, mitä söisin ja mitkä olisivat erityistaitoni jos nykyinen maailma loppuisi? Osaisinko mitään ilman uusinta älypuhelinta, googlea? Tutustuin näitä aiheita tutkiessani myös perinteisen saippuan, eli potaskan valmistukseen, jossa raaka-aineena käytetään eläinrasvaa, koivuntuhkaa ja vettä.

Ennen vanhaan kotieläimistä hyödynnettiin kaikki mahdollinen: sisäelimet, nahat, luut, jouhet, kaviot ja rasvat. Entisajan ihmiset olivat siis tosi zerowaste-valveutuneita, vai olikohan kyse vain käytännöllisyydestä ja kunnioituksesta eläimiä kohtaan?

Omissa saippuoissani käytän kotimaista ylämaankarjan talia, jonka olen itse hakenut luomutilalta ja puhdistanut raaka-aineeksi. Eläimet saavat viettää lajinmukaista elämää, hoitaa jälikasvuaan ja mm. laiduntaa ympäri vuoden ulkona. Eläimiä ei kasvateta talin vuoksi ja siksi tämän materiaalin hyötykäyttö ja jatkojalostaminen edustaa luontoa säästävää kiertotaloutta, jossa energian ja hävikin määrä minimoidaan. Suurin osa lihateollisuuden sivutuotteena syntyvästä rasvasta menee hukkaan ja usein tilallinen jopa maksaa siitä, että se viedään pois.

En keksi ekologisempaa raaka-ainetta kuin sellainen, joka heitetään muuten roskiin.

 

Aliarvostettu raaka-aine

Talia on käytetty kautta historian saippuanvalmistuksessa, eikä turhaan. Se antaa saippualle mahtavia ominaisuuksia: silkkinen vaahto puhdistaa hellävaraisesti ja kovuus tuo käyttömukavuutta ja ehkäisee saippuan nopean kulumisen. 100% talista valmistettu saippua tuoksuu miedosti suovalle ja on vitivalkoinen. Tästä inspiroituneena on syntynyt myös Original Saippuat, joissa pääraaka-aineena on tali. Raaka-aineiden kotimaisuusaste on näissä saippuoissa huikeat 95%

Tali on stabiili raaka-aine ja se säilyy puhdistettuna huoneenlämmössä lähes vuoden. Se ei härskiinny niin helposti kuin monet kasviöljyt ja se sisältää monia iholle hyödyllisiä vitamiineja ja rasvahappoja. Ruohosyötetyn eläimen tali on täynnä antioksidantteja, vitamiineja, kuten A, D ja K, ja hyödyllisiä rasva-ja linolihappoja -, jotka on liitetty jopa syöpien ehkäisyyn, rasvan palamiseen ja parantuneeseen aivojen toimintaan. Ihon hoidossa talin rasvaprofiili on lähellä ihon omaa öljyä (sebumia), jonka määrä korreloi ihon kosteuden kanssa. Tali kuuluu myös ihoa "ei tukkiviin" rasvoihin ja on ehkä myös siksi ollut perusraaka-aine entisajan kasvovoiteissa. Keskiajalla talia on käytetty yleisesti jopa iholle voiteina ja sitä on mm. uutettu kehäkukan kanssa ja käytetty haavavoiteena.

 

Suosituin vaihtoehto talin ominaisuuksien korvaamiseksi saippuanvalmistuksessa on eksoottinen, kaukana tuotettu palmuöljy, joka on yleisesti käytetty raaka-aine vegaanisissa saippuoissa. Palmuöljyä käytetään paljon myös elintarvike-ja kosmetiikkateollisuudessa, sillä se on erittäin halpaa mm. kestämätöntä viljelyä ja sadonkorjuuta koskevien käytäntöjen vuoksi, käytäntöjen, jotka tuhoavat sademetsiä jättäen uhanalaisia lajeja, kuten orankeja ilman elinympäristöä.

Siksi Tali.


-Hanna, Kolme Cosmetics

 

 

 

 

Vanhempi postaus Uudempi postaus


0 kommentit

Jätä kommentti

Huomioi, että kommentit täytyy hyväksyä ennen niiden julkaisua.

Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal €0,00
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods