Tämä sivusto ei tue käyttämääsi selainta.

Paketit alk 4.90€ Ilmainen toimitus yli 69€ tilauksiin.
Nopea toimitus 1-3 arkipäivää
Ostoskori

Miksi käytän talia palasaippuoissa?

Kirjoittanut Hanna Savioja
Miksi käytän talia palasaippuoissa?

Oma kiinnostus kosmetiikan valmistukseen sai alkunsa omavaraisfiilistelystä ja halusta tehdä asioita itse hyödyntämällä materiaaleja omasta ympäristöstä. Miten peseytyisin, mitä söisin ja mitkä olisivat erityistaitoni jos nykyinen maailma loppuisi? Osaisinko mitään ilman uusinta älypuhelinta, googlea? Tutustuin näitä aiheita tutkiessani myös perinteisen saippuan, eli potaskan valmistukseen, jossa raaka-aineena käytetään eläinrasvaa, koivuntuhkaa ja vettä.

 

Ennen vanhaan kotieläimistä hyödynnettiin kaikki mahdollinen: sisäelimet, nahat, luut, jouhet, kaviot ja rasvat. Entisajan ihmiset olivat siis tosi zerowaste-valveutuneita, vai olikohan kyse vain käytännöllisyydestä ja kunnioituksesta eläimiä kohtaan?

Luomu Talisaippuat

Kolme Cosmeticsin talisaippuoissa käytetään kotimaista luomulaatuista ylämaankarjan talia. Eläimet saavat viettää lajinmukaista elämää, hoitaa jälikasvuaan ja mm. laiduntaa ympäri vuoden ulkona. Eläimiä ei kasvateta talin vuoksi ja siksi tämän materiaalin hyötykäyttö ja jatkojalostaminen edustaa luontoa säästävää kiertotaloutta, jossa energian ja hävikin määrä minimoidaan. Suurin osa lihateollisuuden sivutuotteena syntyvästä rasvasta menee hukkaan ja usein tilallinen jopa maksaa siitä, että se viedään pois.

En keksi ekologisempaa raaka-ainetta kuin sellainen, joka heitettäisiin muuten roskiin.

 

Aliarvostettu raaka-aine ihonhoidossa

Ruohosyötetyn eläimen tali on täynnä antioksidantteja, vitamiineja, kuten A, D ja K, ja hyödyllisiä rasva-ja linolihappoja -, jotka on liitetty ravitsemuspuolella jopa syöpien ehkäisyyn, rasvan palamiseen ja parantuneeseen aivojen toimintaan.

Ihonhoidossa talin rasvaprofiili on lähinnä ihon omaa öljyä (sebumia), jonka määrä on suorassa suhteessa ihon kosteuden kanssa. Tali kuuluu myös ihoa "ei tukkiviin" rasvoihin ja on ehkä myös siksi ollut perusraaka-aine entisajan kasvovoiteissa. Keskiajalla talia on käytetty yleisesti iholle voiteina sen hoitavan ja kosteuttavan ominaisuutensa johdosta ja siihen on uutettu mm. kehäkukkaa (maailman vanhin haavavoide) .

Talia on käytetty kautta historian saippuanvalmistuksessa, eikä turhaan. Se antaa saippualle mahtavia ominaisuuksia: silkkinen vaahto puhdistaa hellävaraisesti ja kovuus tuo käyttömukavuutta ja ehkäisee saippuan nopean kulumisen. 100% talista valmistettu saippua tuoksuu miedosti suovalle ja on vitivalkoinen. Tästä inspiroituneena on syntynyt myös Luomu Talisaippuat joissa pääraaka-aineena on tali. Raaka-aineiden kotimaisuusaste on näissä saippuoissa huikeat 95%

 


Valitse täältä suosikki Luomu Talisaippua:

 

Tali on stabiili raaka-aine ja se säilyy puhdistettuna huoneenlämmössä lähes vuoden. Se ei härskiinny niin helposti kuin monet kasviöljyt ja se sisältää monia iholle hyödyllisiä vitamiineja ja rasvahappoja.

Suosituin vaihtoehto talin ominaisuuksien korvaamiseksi saippuanvalmistuksessa on eksoottinen, kaukana tuotettu palmuöljy, joka on yleisesti käytetty raaka-aine vegaanisissa saippuoissa. Palmuöljyä käytetään paljon myös elintarvike-ja kosmetiikkateollisuudessa, sillä se on erittäin halpaa mm. kestämätöntä viljelyä ja sadonkorjuuta koskevien käytäntöjen vuoksi, käytäntöjen, jotka tuhoavat sademetsiä jättäen uhanalaisia lajeja, kuten orankeja ilman elinympäristöä.

Siksi Tali.


-Hanna, Kolme Cosmetics

 

Huom! Luomu Talisaippuat löydät verkkokaupastamme Hyötykäyttöön otettua talia löydät myös kasvosaippuoistamme ja talivoiteistamme

 

 

← Vanhempi postaus Uudempi postaus →

7 kommentit

 • Hanna Savioja

  Vaikka tali onkin erittäin hyvä iholle, on se sopimaton palashampooseen. Rasvaprofiili on talissa sellainen, että se tekee hiuksista tahmeat ja kiillottomat. Palashampoissa käytämme siksi kotimaista rypsiöljyä, joka antaa kiiltoa ja liukkautta hiuksiin.

 • Jenni

  Miksei samppoopaloissa ole talia?

 • Suvi

  Tali voidetta täälläkin odotellaan :)

 • Hanna/Kolme Cosmetics

  Tällä hetkellä talista tehtyä voidetta ei ole saatavilla. Mahdollisesti tämä toteutuu tulevaisuudessa, mutta aikataulusta ei vielä sen tarkemmin tietoa.

 • Anonymous

  Teettekö talista voidetta ollenkaan?

Jätä kommentti

Huomioithan, että kommentit täytyy hyväksyä ennen julkaisua