Miksi käytän talia palasaippuoissa?
Kirjoittanut Hanna Savioja
Oma kiinnostus kosmetiikan valmistukseen sai alkunsa omavaraisfiilistelystä ja halusta tehdä asioita itse hyödyntämällä materiaaleja omasta ympäristöstä. Miten peseytyisin, mitä söisin ja mitkä olisivat erityistaitoni jos nykyinen maailma loppuisi? Osaisinko mitään ilman uusinta älypuhelinta, googlea? Tutustuin näitä aiheita tutkiessani myös perinteisen saippuan, eli potaskan valmistukseen, jossa raaka-aineena käytetään eläinrasvaa, koivuntuhkaa ja vettä.
Ennen vanhaan kotieläimistä hyödynnettiin kaikki mahdollinen: sisäelimet, nahat, luut, jouhet, kaviot ja rasvat. Entisajan ihmiset olivat siis tosi zerowaste-valveutuneita, vai olikohan kyse vain käytännöllisyydestä ja kunnioituksesta eläimiä kohtaan?
Omissa saippuoissani käytän kotimaista ylämaankarjan talia, jonka olen itse hakenut luomutilalta ja puhdistanut raaka-aineeksi. Eläimet saavat viettää lajinmukaista elämää, hoitaa jälikasvuaan ja mm. laiduntaa ympäri vuoden ulkona. Eläimiä ei kasvateta talin vuoksi ja siksi tämän materiaalin hyötykäyttö ja jatkojalostaminen edustaa luontoa säästävää kiertotaloutta, jossa energian ja hävikin määrä minimoidaan. Suurin osa lihateollisuuden sivutuotteena syntyvästä rasvasta menee hukkaan ja usein tilallinen jopa maksaa siitä, että se viedään pois.
En keksi ekologisempaa raaka-ainetta kuin sellainen, joka heitetään muuten roskiin.
Aliarvostettu raaka-aine
Talia on käytetty kautta historian saippuanvalmistuksessa, eikä turhaan. Se antaa saippualle mahtavia ominaisuuksia: silkkinen vaahto puhdistaa hellävaraisesti ja kovuus tuo käyttömukavuutta ja ehkäisee saippuan nopean kulumisen. 100% talista valmistettu saippua tuoksuu miedosti suovalle ja on vitivalkoinen. Tästä inspiroituneena on syntynyt myös Original Saippuat, joissa pääraaka-aineena on tali. Raaka-aineiden kotimaisuusaste on näissä saippuoissa huikeat 95%
Tali on stabiili raaka-aine ja se säilyy puhdistettuna huoneenlämmössä lähes vuoden. Se ei härskiinny niin helposti kuin monet kasviöljyt ja se sisältää monia iholle hyödyllisiä vitamiineja ja rasvahappoja. Ruohosyötetyn eläimen tali on täynnä antioksidantteja, vitamiineja, kuten A, D ja K, ja hyödyllisiä rasva-ja linolihappoja -, jotka on liitetty jopa syöpien ehkäisyyn, rasvan palamiseen ja parantuneeseen aivojen toimintaan. Ihonhoidossa talin rasvaprofiili on lähellä ihon omaa öljyä (sebumia), jonka määrä korreloi ihon kosteuden kanssa. Tali kuuluu myös ihoa "ei tukkiviin" rasvoihin ja on ehkä myös siksi ollut perusraaka-aine entisajan kasvovoiteissa. Keskiajalla talia on käytetty yleisesti jopa iholle voiteina ja sitä on mm. uutettu kehäkukan kanssa ja käytetty haavavoiteena.
Suosituin vaihtoehto talin ominaisuuksien korvaamiseksi saippuanvalmistuksessa on eksoottinen, kaukana tuotettu palmuöljy, joka on yleisesti käytetty raaka-aine vegaanisissa saippuoissa. Palmuöljyä käytetään paljon myös elintarvike-ja kosmetiikkateollisuudessa, sillä se on erittäin halpaa mm. kestämätöntä viljelyä ja sadonkorjuuta koskevien käytäntöjen vuoksi, käytäntöjen, jotka tuhoavat sademetsiä jättäen uhanalaisia lajeja, kuten orankeja ilman elinympäristöä.
Siksi Tali.
-Hanna, Kolme Cosmetics
Huom! Original Saippuat löydät verkkokaupastamme Hyötykäyttöön otettua talia löydät myös kasvosaippuoistamme.
← Vanhempi postaus Uudempi postaus →
6 kommentit
-
Suvi
Tali voidetta täälläkin odotellaan :)
-
Hanna/Kolme Cosmetics
Tällä hetkellä talista tehtyä voidetta ei ole saatavilla. Mahdollisesti tämä toteutuu tulevaisuudessa, mutta aikataulusta ei vielä sen tarkemmin tietoa.
-
Maria
Teettekö talista voidetta ollenkaan?
-
Hanna/Kolme Cosmetics
Hei! Original Saippuat löytyvät verkkokaupastamme. https://www.kolmecosmetics.com/collections/palasaippuat Lisään myös tekstiin linkit! Kiitos kommentista! T:Hanna
Miksei samppoopaloissa ole talia?