Tämä sivusto ei tue käyttämääsi selainta.

Paketit alk 4.90€ Ilmainen toimitus yli 69€ tilauksiin.
Nopea toimitus 1-3 arkipäivää
Ostoskori

Miksi synteettisiä hajusteita kannattaa vältellä?

Kirjoittanut Hanna Savioja
Miksi synteettisiä hajusteita kannattaa vältellä?

Oletko huomannut, että flunssassa jos nenä on dukossa- ei ruokakaan oikein maistu miltään. Tuoksut ovat oleellinen osa meidän elämää ja ne antavat informaatiota ympärillä olevasta maailmasta. Tuoksu tai haju voi toimia varoitussignaalina ja toisaalta päinvastoin rauhoittavana ja turvallisuutta tuovana elementtinä. Tuoksu on monivivahteinen aisti ja se on tutkitusti tiukassa yhteydessä myös muistoihin ja tunteisiin. 

 

Haluan tuoksua hyvältä!

Ihminen nauttii tuoksuista ja useimmat synteettiset hajusteet onkin suunniteltu matkimaan aitoja tuoksuja luonnosta, kukkasista ja feromoneista. Pyrimmekö tuoksuja käyttämällä lähemmäs alkuperäistä luontoyhteyttä? Ihminen on saanut aikoinaan paljon enemmän informaatiota hajuaistinsa avulla kuin nykyään. Suuri osa tunteistamme johtuu tuoksuista, vaikka emme edes tiedä sitä. Syreenin puhkeaminen keväällä kukkaan, koivunvihdan virkeä vihreä tuoksu saunassa, tuore ja viileä metsän tuoksu, vastaleivotun leivän tuoksu, meren tuoksu, saattaa viedä meidät muistelemaan hyvinkin yksityiskohtaista hetkeä elämässä, jota ei muuten muistaisi. 

Tuoksut rahasampona

Tämä aistien maailma ja ihmisten tarve nuuhkutella asioita on synnyttänyt rahakkaan bisneksen synteettisten tuoksujen tehtailussa. Ikävää synteettisissä tuoksuissa on se, että ne johtavat meitä harhaan. Luulemme haistelevamme ihanan kukkakedon huumaavaa tuoksua ja haju onkin peräisin koeputkesta. Oikean kukkakedon tuoksun sijaan saatatkin vetää keuhkot samalla täyteen esimerkiksi muovin pehmittiminäkin käytettäviä ftalaatteja (joita käytetään synteettisissä hajusteissa usein pidentämään tuoksun käyttöikää ja estämään sen haihtumista). Synteettiset tuoksut eivät ole tehty siitä, miltä ne tuoksuvat, vaan ne ovat usein kymmenien, jopa satojen synteettisten aineiden yhdistelmiä, joilla jäljitellään luonnon omia tuoksuja. Synteettisten tuoksujen suunnittelussa käytetään kahdeksaan luonnosta matkittua teemaa, joita kutsutaan tuoksuperheiksi (Teknokemian Yhdistys). Niitä ovat:

  • kukkainen
  • cypre (sisältää tammisammalta, patsulia ja bergamottia)
  • itämainen (maskuliininen ja feminiininen)
  • metsäinen
  • aromaattinen sekä
  • hesperidi (sitrustuoksut, maskuliininen ja feminiininen).

Hajusteet ovat monen suuren yrityksen suojattua ja patentoitua omaisuutta ja sen vuoksi ainesosaluetteloon ei tarvitse merkitä, mitä hajuste oikeastaan sisältää. Tämä informaaton panttaaminen on perusteltu sillä, että hajusteen suunnitellut yritys pystyy säilyttämään kilpailukykynsä. Kosmeettisessa tuotteessa synteettisestä tuoksusta käytetään usein vain nimeä fragrance, parfym tai perfume.

Ovatko parfyymit ja synteettiset tuoksut haitallisia?

Hajut kulkevat aivoissa melko lyhyttä reittiä hajukeskukseen, joka on yhteydessä aivojen limbiseen järjestelmään. The International Fragrance Association (IFRA) on listannut 3 059 ainesta, joiden on ilmoitettu olevan käytetty hajusteyhdisteissä. Monista näistä 3 059 ainesosasta on näyttöä, joka yhdistää ne terveysvaikutuksiin, mukaan lukien syöpä, pienten lasten aivojen kehitys, lisääntymiskyky, allergiat, migreeni ja yliherkkyys. Jatkuva altistuminen synteettisille tuoksuille on myös yhdistetty immuunivasteen alenemiseen ja tätä kautta myös yhdeksi atooppisen ihon syntymekanismeista. 

Varsinkin raskaana olevien naisten ja lasten kannattaa vältellä voimakkaita hajusteita. Haluaisin myös muistuttaa pienten lasten ja nuorten kanssa työtä tekeviä aikuisia miettimään omaa hajusteiden käyttöä. Jatkuva altistuminen voimakkaille hajusteille on haitallista pienten lasten aivojen ja hormonitoiminnan kehitykselle. Lapset eivät itse osaa vielä vaatia hajusteetonta omaa tilaa, joten vastuu on aikuisilla. 

 

Eteeriset öljyt on luonnollinen vaihtoehto

Eteerinen öljy on kasveista valmistettu vettä hylkivä neste, joka sisältää haihtuvia aromeja. Yleisin tapa valmistaa eteerisiä on höyrytislaus, jossa kasvimassan läpi johdetaan vesihöyryä. Eteerisiä öljyjä on käytetty yli 6000 vuoden ajan mielen ja kehon hoitoon ja hyvinvointiin. Nykyään eteerisiä öljyjä käytetään laajasti kosmetiikassa, aromaterapiassa, ruokien ja juomien maustamisessa ja myös lääkkeiden valmistuksessa. Eteerisiä öljyjä valmistetaan aromaattisia aineita sisältävien kasvien kukista, lehdistä, juurista, hedelmistä ja pihkasta.

Tässä muutamia eteerisä öljyjä Kolme Cosmeticsin tuotteissa:

Rosmariini (Rosmarinus Officinalis Oil)
Nettlemary palashampoon rosmarinin eteerinen öljy yhdessä villinokkosen kanssa auttaa tasapainottamaan talintuotantoa. Palashampoo sopii siksi nopeasti rasvoittuvan päänahan hoitoon. Nettlemary-sarjasta löytyy myös Puhdistussorbetti kasvoille.

Teepuuöljy (Melaleuca Alternifolia Oil )on tehokkaasti ihoa puhdistava, antibakteerinen eteerinen öljy ja sopii siksi hyvin näppylöille ja epäpuhtaalle iholle. Teepuuöljyn tasapainottavasta puhdistustehosta saat kaiken irti Aktiivihiili-kasvosaippualla ja hajuja tehokkaasti elimonoivalla teepuuöljy-deodoranttivoiteella.

Piparminttu (Mentha Arvensis Oil) on virkistävä ja mieltä kohottava eteerinen.  Pure palashampoo sopii hilseilevän ja oireilevan päänahan hoitoon ja tuoksuu piristävältä piparmintulta ja eukalyptukselta.

Greippi (Citrus Paradisi (Grapefruit) Oil
Antibakteeristen ja tulehdusta hillitsevien ominaisuuksien vuoksi hyödyllinen puhdistusmaitopulverissa ja deodoranttivoiteessa. 

 

Eteeristen öljyjen turvallinen käyttö

Eteeriset öljyt ovat hyödyllisiä, mutta voimakkaita aineita ja niiden turvallinen käyttö vaatii osaamista.  Jotkut eteeriset öljyt voivat olla jopa myrkyllisiä liiallisina määrinä. Niitä ei koskaan tulisi käyttää sellaisenaan iholle tai varsinkaan sisäisesti. Eteeristen öljyjen vaikutusten yleistämistä olisi hyvä välttää, koska eri kasveista saatavilla eteerisillä on erilaiset vaikutukset. 

Voit lukea lisää eteeristen öljyjen turvallisesta käytöstä kotimaisen Kuura Essentialsin sivuilta https://kuuraessentials.fi/pages/essential-oil-safety Heiltä saa myös laadukkaita, käyttövalmiita ja turvallisia eteerisiä öljyjä mielen ja kehon hyvinvointiin https://kuuraessentials.fi/collections/all

 

Luonnonkosmetiikan hajusteet

Synteettiset hajusteet on kielletty luonnonkosmetiikassa, mutta haluan muistuttaa, ettei luonnonkosmetiikka-termiä ole standardisoitu. Käytännössä se tarkoittaa siis, ettei mikään laki tai instanssi valvo, mitä luonnonkosmetiikaksi nimitetyt tuotteet sisältävät. Siksi on erittäin tärkeää osata itse lukea ainesosaluettelosta, mitä tuote sisältää. Myös sertifikaatit ovat erilaisia ja täysin riippumattomia sertifiointiyrityksiä on vaikea löytää. Jos haluat välttää synteettisiä tuoksuja, vältä tuotteita, joiden inci:ssä lukee sana fragrance, parfym tai perfume. Eteeriset öljyt on usein merkitty kasvin latinankielisellä nimellä ja sanalla oil- perässä esim. Rosemarinus Officinalis Oil (rosmariini), Lavandula Angustifolia Oil (laventeli).

Eteeriset öljyt on sallittuja luonnonkosmetiikassa ja niiden oikeaoppisella käytöllä on paljon hyötyä ihon hoidossa. Kaikki kosmeettiset tuotteet EU-alueella täytyy tuoda markkinoille noudattaen Euroopan kosmetiikkalainsäädäntöä (2003). Jokaiselle tuotteelle täytyy tehdä turvallisuustarkastus (CPSR – Cosmetic Product Safety Report)  ja ne täytyy ilmoittaa EU:n kosmeettisten tuotteiden portaaliin (CPNP – Cosmetic Product Notification Portal). Turvallisuustarkastuksen yksi osa on tarkastaa eteeristen öljyjen käyttö resepteissä. Niille on määrätty maksimikäyttömäärät ja nämä määrät myös vaihtelevat sen mukaan, onko tuote esimerkiksi pois pestävä (esim. saippua) vai iholle jätettävä (esim. deodorantti tai kasvovoide).

 

Kolme Cosmeticsin tuotteiden filosofia

Käytämme tuotteissamme vain 100% eteerisiä öljyjä ja niitäkin maltillisesti ja tarkoituksenmukaisesti. Palasaippuasarjoissa ja etenkin palashampoissa olemme käyttäneet hiuspohjan ja hiusten hyvinvointia tukevia eteerisiä öljyjä. Valikoimistamme löytyy myös täysin hajusteeton sarja Sensitive, josta löydät täysin hajusteettomat tuotteet.

 

Mitä ajatuksia tämä kirjoitus sinussa herättää? Oletko kiinnittänyt huomiota, missä kaikissa paikoissa hajusteita käytetään? Olisi kiinnostavaa kuulla ajatuksiasi! 

 

 

Lähteet:

Jari Tuominen 2012, Tuoksujen ihmeellinen maailma

IFRA. IFRA Ingredients, 2015. Available online: http://www.ifraorg.org/en-us/ingredients#.VW-Cdc-6eUk. 

European Commission. Allergenic fragrances in cosmetic products
https://ec.europa.eu/health/sites/health/files/scientific_committees/docs/citizens_fragrances_allergens_en.pdf

You Asked: Is Perfume Bad for Me?
https://time.com/3703948/is-perfume-safe/

← Vanhempi postaus Uudempi postaus →

0 kommentit

Jätä kommentti

Huomioithan, että kommentit täytyy hyväksyä ennen julkaisua